Kuchyňské desky – výběr podle nejnovějších trendů

Přemýšleli jste někdy o tom, kterou část z vaší kuchyně nejvíce využíváte? Je to varná deska, dřez nebo trouba? Ani jedna ze zmíněných to není. Nejčastěji používáme kuchyňskou desku a to až 50 % z doby, kterou v kuchyni strávíme. Přesto, že vám to přijde jako věčnost, u sporáku strávíme pouze 13 % času. Proto je důležité vybírat kuchyňskou pracovní desku pečlivě a s rozmyslem. Nekoukat se jen na vzhled, ale řešit i výběr kvalitního materiálu.

V první řadě je důležité si ujasnit, kolik času strávíte vlastně v kuchyni. Jestliže jste od rána do večera v práci a vaříte jen o víkendech, a to ještě jen občas, není nutné investovat do desky zbytečně velké sumy peněz. Oproti tomu pokud v kuchyni trávíte hodiny a vyvařujete laskominy pro svou rodinu, musíte si připravit obnos o něco vyšší. Je důležité vybrat si kvalitní desku, která vám bude dobře a dlouho sloužit.

Většina kuchyňských pracovních desek je vyráběna z laminátu, nerezavějící oceli, dřeva, přírodního kamene (žula, mramor, vápenec) a z technického kamene. Každý materiál má své výhody a nevýhody a my si je nyní představíme.

Kuchyňské desky z laminátu

Laminátové desky se používají nejčastěji, protože pro většinu lidí jsou cenově nejdostupnější. Oproti ostatním materiálům jsou levné. Vyrábí se z dřevěných třísek, které se pojí syntetickými pryskyřicemi, tvrzenými při vysoké teplotě a tlaku. Následně se laminují, což je vlastně pokrytí papírem, který je napuštěný pryskyřicí.

Stejně jako jiné materiály, dají se koupit v různých kvalitách. Liší se podle odolnosti vůči teplotě či oděru. Asi nejodolnější jsou desky s tzv. vysokotlakým laminátem. Aby se do desky nevsakovala voda, používá se postformingové zakončení spodních a předních hran. Jakmile se totiž do desky dostane nějaká vlhkost, může začít bobtnat. To je také velká nevýhoda těchto desek. Další nevýhodou je i poměrně velká náchylnost k mechanickému poškození.

Aby deska opravdu vydržela, je velmi důležité věnovat pozornost utěsnění okrajů kolem dřezu. V dnešní době se naštěstí s těmito problémy laminátových desek počítá a vyrábějí se tak, aby byly velmi odolné.

Výhody:

  • široká nabídka barev a vzorů
  • snadno se udržují
  • jsou cenově výhodné
  • některé levnější desky mají sklon k poškození (mechanické i tepelné)
  • při vniknutí vlhkosti mohou nabobtnat
  • není možné je opravit přebroušením, musí se vyměnit celá deska
  • jsou viditelné spoje

Nevýhody:

  • některé levnější desky mají sklon k poškození (mechanické i tepelné)
  • při vniknutí vlhkosti mohou nabobtnat
  • není možné je opravit přebroušením, musí se vyměnit celá deska
  • jsou viditelné spoje

Kuchyňské desky z laminátu

Desky z nerezu

Nerezové pracovní desky se používají především v restauracích a jídelnách. Jsou hygienické, vydrží dlouho a snadno se udržují. Nemusíte se bát položit na desku ani horké nádobí, protože jí to nikterak nepoškodí. Nerez začíná být velmi oblíbený i v interiéru. Jeho velkou výhodou je to, že nerezový dřez může být rovnou součástí pracovní desky a vzniká tak jednolitý funkční kus.

I zde jsou ovšem i nějaká negativa. Nerezová deska se poměrně snadno poškrábe a ušpiní. Jsou na ní vidět každé otisky prstů. Na fotografiích je nerez vždy nádherný a vyleštěný, ovšem udržet takto krásnou desku i doma vyžaduje velké úsilí a ne vždy se to povede.

Výhody:

  • tepelná odolnost
  • dlouho vydrží
  • je hygienická
  • jdou vidět otisky prstů i každý flíček
  • není příliš odolná vůči poškrábání
  • vyšší hlučnost práce na nerezové desce
  • je dražší
  • je hůře dostupná (menší nabídka)

Nevýhody:

  • jdou vidět otisky prstů i každý flíček
  • není příliš odolná vůči poškrábání
  • vyšší hlučnost práce na nerezové desce
  • je dražší
  • je hůře dostupná (menší nabídka)

Desky z nerezu

Desky ze dřeva

Dřevo je oblíbenou součástí interiérů a hodí se i jako materiál na kuchyňské desky. Přírodní materiály nikdy z oblíbenosti nezmizí a vždy se budou používat. Dřevěné masivní desky udělají z kuchyně učiněný ráj. Samozřejmě musíme zmínit i zápory a tou hlavní je poměrně rychlé opotřebení. Zde existuje částečné řešení v podobě ošetření speciálním olejem, lakem nebo jinou povrchovou úpravou. Deska se také snadno poškrábe, ale je možné ji renovovat přebroušením.

Změny teplot a vlhkost způsobují, že se může masiv roztahovat a smršťovat. Tím dojde k poškození (popraskání) desky. Aby k tomu nedošlo ve vaší kuchyni, pořiďte si speciálně upravené dřevo, které se označuje jako thermo či desku z exotických dřevin, které dokáží odolat vysokým teplotám, vlhkosti, plísním a dalším vlivům.

Zároveň je nutné připomenout, že dřevěná deska by měla být sladěna s podlahou a dvířky kuchyně. Příliš dekorů dřeva v jedné místnosti je spíše na škodu než k užitku.

Výhody:

  • odolává vyšším teplotám
  • přírodní vzhled
  • je možné ji renovovat díky možnosti snadného přebroušení
  • kvůli měkkosti materiálu hrozí mechanické poškození
  • dřevo je více nasákavé
  • musí se pravidelně udržovat a hůře se kombinuje s ostatními částmi kuchyně

Nevýhody:

  • kvůli měkkosti materiálu hrozí mechanické poškození
  • dřevo je více nasákavé
  • musí se pravidelně udržovat a hůře se kombinuje s ostatními částmi kuchyně

Desky ze dřeva

Desky z kamene

Desky z přírodního kamene jsou už o něco dražší. Vybírat můžete mezi žulou, mramorem, vápencem či travertinem. Výhodou je zejména to, že kámen je přírodní produkt stejně jako dřevo. Odolává vysokým teplotám a rozhodně se nemusíte bát mechanického poškození.

Žulové desky jsou skutečně velmi odolné. Žula nemá póry, odolává teplu, otisku i kyselinám. Mramor a vápenec póry již mají a je potřeba je před používáním ošetřit penetrací.

U kamenných desek můžete vybírat z velkého množství vzorů, tvarů, barev a provedení. Každá deska je jedinečná. Materiál se prodává rovnou i s prací. Kamenným deskám nevadí ani krájení ostrým nožem. Rozhodně se nepoškodí.

Výhody:

  • odolávají vysokým teplotám a mechanickému poškození
  • každá deska je jedinečná
  • jsou přírodního vzhledu
  • jdou dražší
  • u delších desek jsou vidět spoje
  • některé desky se musí impregnovat v závislosti na použitém kameni

Nevýhody:

  • jdou dražší
  • u delších desek jsou vidět spoje
  • některé desky se musí impregnovat v závislosti na použitém kameni

Desky z kamene

Desky z technického kamene

Technický kamen je vyráběn z přírodního materiálu, většinou se používá drcený křemen. Přírodní kámen je v něm obsažen až z 90 %. Lisuje se spolu s pryskyřicí a barevnými pigmenty, aby vznikla deska. Některé jeho vlastnosti mohou být dokonce lepší než u přírodního kamene. Jsou více odolné vůči mechanickému poškození a takřka nenasákavé. Odolávají i vniknutí vody a chemickému znečištění.

Je důležité zmínit, že tato deska z kamene je mnohem těžší než ostatní materiály. Proto musí být linka stabilní, aby ji udržela. Jako negativum je možné zmínit i to, že deska z technického kamene není tak jedinečná, jako z přírodního. Ovšem je faktem, že zákazníci mají mnohem větší výběr z nabídky barev a dekorů. Finální verze je jasná ještě předtím, než je deska vyrobená, což u přírodního kamene není.

Výhody:

  • odolný a pevný materiál
  • malá nasákavost
  • velký výběr barev a dekorů
  • materiál je kvalitní a originální
  • jsou dosti těžké
  • pokud se deska poškrábe (prakticky se to nestává), špatně se poškození odstraňuje

Nevýhody:

  • jsou dosti těžké
  • pokud se deska poškrábe (prakticky se to nestává), špatně se poškození odstraňuje

Desky z technického kamene

S výběrem se obraťte na profesionály

Při výběru správné kuchyňské desky je vždy dobré se obrátit na specialisty. Ti vám dokáží poradit, zda je vámi vybraný materiál skutečně vhodný do vaší kuchyně a případně doporučí jinou variantu s ohledem na vaše přání, potřeby a vytíženost kuchyně. Samotnou instalaci desky je také lepší nechat na odbornících. I když laminátovou desku určitě zvládne upevnit i každý šikovný domácí kutil. Opatrnost je nutná při usazování dřezu a baterie, protože v případě špatného nasazení byste mohli novou desku poškodit.

Co se týče ostatních materiálů, tam už jsou odborníci rozhodně doporučováni. Aby vzhled vaší kuchyně i její funkčnost byly opravdu dokonalé, je důležité, aby byla deska správně zakončená, dřez usazen a spáry a napojení desky precizně provedeno.

„Jestliže je vašim přáním dokonalá kuchyně na míru, obraťte se na nás. Dokážeme pracovat se všemi běžně dostupnými materiály. Jsme specialisté na výrobu z masivního dřeva a máme zkušenosti i s kuchyněmi ve vysokém lesku, které jsou stále oblíbenější. Vyberte si kuchyně Rott design (www.rottdesign.cz).“

 

FOTO: hgtv.com, homedepot.com